Date general cetatea Histria
Cetatea Histria se afla in localitatea Istria, judetul Constanta, la aproape 60 km distanta de Municipiul Constanta.
Istros/Histria, cea mai veche colonie grecească de pe țărmul vestic al MăriiNegre, a fost întemeiată de milesieni la 657–656 a. Chr
Etimologia numelui său, Histria, pare a fi legată de numele antic al fluviului Dunărea, Istros (̉Ίστρος ), după cum aflăm de la Pseudo-Skymnos (Periegesis, 765). Dunărea avea un curs diferit în momentul întemeierii coloniei milesiene Histria, pe țărmul de vest al Pontului Euxin (Marea Neagră).
Unul dintre brațele sale, colmatat astăzi, trecea aproape de Histria. Herodot localiza gura de vărsare în apropiere de locul unde coloniștii din Milet fondaseră Histria (Hist. II, 33). Și Plinius cel Tânăr vorbește despre brațele Dunării, care curgeau mai sus de Histria, spre nord.
Histria a fost fondată de coloniștii greci veniți din Milet, în secolul VII a.Chr.. Situarea coloniei pe un promontoriu ușor de apărat, prevăzut cu un loc de ancorare adăpostit, înconjurat de un teritoriu rural bogat, precum și apropierea de unul dintre vechile brațe ale Dunării a determinat o dezvoltare economică, socială și culturală rapidă a așezării
. În perioada romană timpurie, înainte de ascensiunea Tomisului, colonie milesiană situată la sud de aceasta, Histria era principala colonie grecească de pe țărmul dobrogean al Mării Negre. În secolul VI p.Chr, când a fost abandonată treptat de locuitorii ei, număra deja aproape 14 secole de istorie neîntreruptă. A încetat să mai existe pe harta istorică a regiunii timp de mai bine de 12 secole, reintrând în atenția lumii cînd a fost decoperită și identificată de Ernest Desjardins și readusă la lumină prin inițierea primelor cercetări arheologice de către Vasile Pârvan, în 1914.
Privitor la data de fondare a coloniei au fost formulate mai multe păreri. Inițial, sursele scrise nu păreau să cadă de acord asupra aceleiași date. Pseudo-Skymnos scrie despre contemporaneitatea actului de fondare cu alungarea cimerienilor de către sciți, care se crede că ar fi avut loc la sfârșitul secolului VII a.Chr.. Alte opinii plasează evenimentul mai timpuriu, la mijlocul secolului VII a.Chr., dată care ar corespunde cu cea oferită de Eusebius din Czesarea, anul 657.
Cu toate că datarea nu a fost confirmată arheologic încă, cea mai timpurie dovadă de acest fel datând cu aproximație între 630-620 a.Chr., ea pare a fi corectă. Deși doar mici părți ale Histriei arhaice au fost scoase la lumină, pământul cu care s-a nivelat terenul pentru ridicarea ei conține fragmente ceramice timpurii și pare să provină dintr-o arie locuită stabilită în apropiere, înainte de 630-620 a.Chr.
În primele șase secole de existență Histria s-a dezvoltat ca o colonie milesiană tipică. Și-a definit un pantheon, în centrul căruia era Apollon Ietros ca zeu protector principal, dar și Afrodita și Zeus. Aceștia erau cinstiți în temple construite pe acropole, protejate de o incintă diferită de cea care fortifica zona de locuire civilă situată pe platoul de vest.
În timpul perioadei romane timpurii (secolele I – III p.Chr.) Histria se prezenta ca un oraș port înfloritor, cu o rețea stradală articulată și clăridi impresionante.
Perioada romano-bizantină a fost una destul de agitată pentru nou întemeiata provincie Scythia Minor. Momentele de pace ași prosperitate au alternat cu cele marcate de conflicte militare, cauzate de barbarii așezați la granițele imperiului.
Soluții temporare precum victoria de la Naissus, restitutio imperii care i-a urmat, reformele lui Diocletian, etc., au fost prea efemere pentru a asigura pacea și echilibrul necesar pentru o dezvoltare continuă a orașelor situate în provinciile de pe limes. Toate aceste evenimente au influențat traiectoria istorică a Histriei. Teritoriul fortificat al său a descrescut la aproape o treime din cel roman timpuriu.
Ce obiective se poate vizita la complexul Histria:
- – Muzeul de Arheologie de la Istria (amenajat in 1982 si renovat in 2001), unde ai sa descoperi o multime de basoreliefuri, o colectie impresionanta de amfore si altare vechi de peste 2000 de an
- – zidul de aparare a cetatii prevazut cu turnuri si bastioane
- – templul lui Zeus din Histria
- – templul Afroditei din Histria
- – Bazilica episcopala – dateaza din secolul VI
sursa informatii: Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta