balkan cities network

Constanța își reia locul istoric în galeria metropolelor balcanice

Viceprimarul municipiului Constanța, domnul Ionuț Rusu, primarii din Istanbul, Atena și alte orașe importante din Balcani au deschis noi perspective cooperării regionale la primul summit al Rețelei orașelor balcanice B40 (B 40 Balkan Cities Network), organizat în perioada 28-30 noiembrie la Istanbul. Asociația a fost înființată la inițiativa primarului orașului Istanbul, domnul Ekrem Imamoğlu, și reunește principalele municipii și orașe ale țărilor din zona balcanică.

Obiectivele prioritare ale noii asociații regionale vizează schimbul de bune practici în numeroase domenii și consolidarea cooperării între membrii Asociației în domenii de interes comun precum infrastructura, transportul, schimbările climatice, tranziția digitală, precum și intensificarea dialogului și cooperării în domeniile economie, cultură, inovație, sustenabilitate urbană. Municipiul Constanța este (urmare a raporturilor de înfrățire și parteneriat cu Istanbul) singurul oraș din România asociat acestei inițiative. La summitul de la Istanbul au fost prezenți primarii și reprezentanții municipalităților următoarelor orașe: Atena, Belgrad, Constanța, Durres, Edirne, Kardzhali, Kirklareli, Kotor, Istanbul, Laktaši, Mytilene, Patras, Podgorica, Priștina, Prizen, Sarajevo, Shkodra, Skopje, Split, Tekirdağ, Salonic, Tirana, Trikala.

În noua asociație regională (care reunește în prezent 24 de orașe din toate țările balcanice), Constanța poate juca un rol deosebit de important, mai ales din perspectiva experienței pe care o are în implementarea politicilor publice comunitare (UE).
A fost prezent la activități si gerantul interimar al Consulatului General al României la Istanbul, domnul Lucian Cringașu, care a mulțumit municipalității Constanța pentru participarea la eveniment.

La sesiunile tematice organizate în cadrul Summitului au fost discutate bunele practici ale municipalităților membre ale Rețelei B40 în domeniile: climă și mediu, turism, infrastructură, mobilitate, strategiile Smart Cities, digitalizarea, transparența administrativă.

Invitații au vizitat cea mai mare facilitate de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Europa (facilitate tip „waste to energy”), aflată la cca 20 km de Istanbul, precum și cea mai nouă linie mitropolitană de metrou (T5) din Istanbul, două investiții strategice ale Municipalității Metropolitane Istanbul.

Viceprimarul Ionuț Rusu a dialogat, de asemenea, în cadrul Summitului, cu primarii municipalităților prezente la Summitul de la Istanbul – Atena, Tirana, Salonic, Durres, Kotor, Belgrad, Split, Skopje, Edirne etc. În cadrul acestor discuții s-a avut în vedere cooperarea intermunicipală în derularea unor proiecte comune în domenii care pot îmbunătăți standardele de viață ale cetățenilor din aceste municipii.

La 30 noiembrie a.c. a avut loc și o întâlnire bilaterală a reprezentantului municipalității cu primarul orașului Istanbul, domnul Ekrem Imamoğlu. În cadrul acesteia, domnul Ionuț Rusu a transmis domnului Imamoğlu invitația adresată de domnul Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, de a vizita orașul nostru. La rândul său, domnul Imamoğlu l-a invitat la Istanbul pe omologul său, domnul Vergil Chițac, și a transmis întreaga disponibilitate de a efectua, în 2022, o vizită la Constanța, împreună cu o delegație a municipalității și cu reprezentanți ai mediilor locale de business. În cadrul acestei vizite se va organiza, la Constanța, și un Forum de Afaceri / Business Forum, la care vor participa oameni de afaceri din România și Turcia, precum și reprezentanți ai municipalităților din România. „Deschidem o noua pagină în colaborarea cu municipiul Constanța. Sunt impresionat de căldura și deschiderea manifestate de municipalitatea Constanța în relația de înfrățire si parteneriat cu Istanbulul”, a subliniat domnul Imamoğlu la întâlnirea bilaterală cu domnul Ionuț Rusu. Au mai fost discutate, de asemenea, noi proiecte de investiții ale oamenilor de afaceri turci in Constanța si noi oportunități de cooperare, în diferite domenii. Reprezentantul orasului nostru a invitat partea turcă la noi investiții în Constanța. Domnul Imamoğlu a exprimat interesul municipalității Istanbul de a sprijini proiectele de dezvoltare a infrastructurii sportive din municipiul Constanța, având în vedere că „toată Turcia îl iubește pe Hagi”. S-a apreciat ca, în perspectivă, comunitatea turcă și tătară din Constanța poate juca un rol important în relația dintre cele două orașe și s-a convenit un program de vizite reciproce pentru anul 2022.

sursa informatie – Primaria Constanta – comunicate