Pompa de caldura este un echipament performant, special pentru incalzirea apei din piscina la temperatura dorita, la orice ora, din primavara pana toamna. Aceasta foloseste electricitate pentru a prelua caldura din mediul exterior, ca apoi sa o distribuie in apa.
Principiul de functionare este unul simplu: aparatul absoarbe aer cu temperatura de 10-40 grade Celsius din atmosfera, extrage caldura din el si il evacueaza racit. Acest sistem are un potential de 24 de ore si poate mentine o temperatura constanta a apei din piscina indiferent de factorii meteo, pentru ca nu depinde de radiatia solara.
Pompa de caldura aer-apa destinata incalzirii apei din piscina vine la pachet cu avantaje deloc de neglijat:
- usurinta in instalare;
- eficienta, silentiozitate;
- costuri reduse in exploatare;
- fiabilitate;
- confort;
- prelungirea sezonului de inot.
Cum functioneaza o pompa de caldura aer-apa?
O pompa pentru incalzirea apei din piscina functioneaza asemenea unui aparat de aer conditionat sau frigider, insa in sens invers. In timp ce aparatul de aer conditionat transfera caldura din interiorul casei spre exterior, iar frigiderul transfera caldura din interiorul sau spre exterior, pompa preia caldura din mediul exterior si o transfera acolo unde ne dorim.
Cu toate ca aerul conditionat, frigiderele si pompele de caldura functioneaza pe acelasi principiu, prin prisma tehnologiei de refrigerare, acestea sunt construite in mod diferit. De asemenea, chiar daca pompa de caldura pentru incalzirea casei functioneaza cam in acelasi mod cu o pompa de caldura pentru piscina, cea din urma va veni cu o unitate special construita pentru incalzirea apei.
De ce pompa de caldura?
Intr-adevar, exista mai multe metode eficiente de incalzire a apei din piscina: sisteme care au la baza energia solara, schimbatoare de caldura, incalzitoare electrice, incalzitoare pe baza de gaz. De ce pompa de caldura ar fi printre primele variante? Intr-un cuvant: randament! Cu toate ca un astfel de echipament preia caldura „gratuita” din mediul exterior, nu putem vorbi cu adevarat despre eficienta sa in aceiasi termeni ca in cazul altor tehnologii.
Chiar si in aceste conditii, putem spune ca, pe langa atingerea unui confort termic sporit, pompa de caldura contribuie la optimizarea costurilor de utilizare printr-un raport consum/energie extrem de avantajos, functionand inclusiv in zilele fara soare. Aceasta extrage energia calorica din aerul ambiental, eliberand-o ulterior in apa la un anumit consum de energie electrica al dispozitivului. Coeficientul de transfer termic, sau COP (Coefficient of performance), arata valoarea raportului dintre energia termica eliberata in apa si energia electrica necesara transferului.
Desi pompele de caldura sunt dependente de temperatura mediului inconjurator si trebuie sa lucreze mai mult in perioadele mai reci, tehnologiile au evoluat simtitor. In prezent, ofertele de pe piata includ pompe de caldura pentru piscina care pot functiona fara probleme pana la temperaturi de -12 grade Celsius, foarte eficiente, cu costuri mici de consum, durabile, silentioase, prietenoase cu mediul inconjurator si usor de folosit.
Pompa de caldura aer-apa, echipament ce functioneaza pe principiul transferului termic, este considerata de catre specialisti cea mai convenabila metoda de incalzire a unei piscine din punct de vedere al raportului calitate/pret. In ciuda investitiei mai mari de achizitie, costurile ulterioare vor fi foarte mici comparativ cu alte sisteme de incalzire, generandu-se pana la 5kW de caldura cu doar 1 kW de energie electrica.